index
  De streek …

- Het dorp Champallement ligt op een hoogte, die de omgeving domineert. De huizen liggen verspreid in het groen met prachtige bomen zoals een eeuwenoude linde. Het dorp is omringd door bossen.

Het kasteel van Champallement lieg aan de rand van het dorp en geniet van een vrij uitzicht over de streek en de bergen van de Morvan.
Bovendien heeft het dorp Champallement een groot historisch belang door de aanwezigheid van de gallo-romeinse site van Compierre op nauwelijks één kilometer afstand. Deze site kan gratis bezocht worden en sedert de zomer van 2003 worden er één keer per maand geleide bezoeken georganiseerd. Men vindt er rust en natuur, ideaal voor wandelaars.

- Voor sportieve mensen is er een tennisterrein op 6 km in Brinon-sur-Beuvron. Wandelingen te paard worden georganiseerd op 5 km.
Zeilboten kan men huren aan het meer van Vaux op 15 km www.bourgogne-france.com. Lessen worden er eveneens georganiseerd door de Fédération Française de Voile.Tenslotte kan men zwemmen in de verschillende meren van de omtrek.
Ter plaatse zijn er fietsen beschikbaar voor de gasten.
Tafeltennis, tafelvoetbal en badminton (voor kinderen) zijn voorzien.

Voor fietsers en wandelaars zijn talrijke circuits de streek uitgestippeld. Voor de durvers worden afdalingen voor rafting en kano-kayak georganiseerd in de streek van de Morvan. Meer informatie vindt u op de sites www.abloisirs.com en www.parcdumorvan.org

Vissers kunnen , tegen betaling van enkele euros, gebruik maken van de gemeentelijke vijver die net buiten het dorp ligt.


Hou je van rommelmarkten, er gaat geen weekend voorbij zonder een “vide grenier” in de dorpen in de omtrek. Elke week worden markten gehouden in de naburige steden Brinon-sur-Beuvron, Prémery, Corbigny waar u streekprodukten vindt.
Champallement organiseert een “vide grenier” begin juli. Een verbroederingsmaaltijd op het dorpsplein brengt de inwoners en de gasten in het dorp bijeen op 14 juli, de nationale feestdag. De avond wordt afgesloten met een vuurwerk op het meer of voor het kasteel.

Voor de wijnliefhebbers, Champallement ligt in het centrum van de grote wijnstreken zoals Chablis, Sancerres en Pouilly en op minder dan 20 km van de Caves Tannaysiennes (kelders van Tannay), die dateren uit de XVIde eeuw. De wijnkelders en zijn goede wijnen zijn een bezoek waard.

En voor hen die gewoon willen uitrusten, is het dorp een echt oord van rust. Het volstaat je neer te zetten en het prachtige uitzicht te bewonderen. Voor meer informatie bezoek je de site www.bourgogne-france.com

- Op minder dan 45 km ligt, rustend op een hoogte, het prachtig middeleeuws stadje Vézelay met zijn basiliek en zijn gezellige straatjes. Vlakbij ligt het kerkje van Saint-Père sous Vezelay evenals het indrukwekkend kasteel van Bazoches, zetel van de familie Vauban. Ze zijn een ommetje waard.

Niet ver vandaar ligt de minder gekende middeleeuwse stad Clamecy. Het was de verzamelplaats van het hout van de Morvan, vooraleer het per vlot naar Parijs werd vervoerd. Een feest in de maand augustus herdenkt deze gebeurtenissen.

Na een wandeling in de stad kunt u eveneens het museum bezoeken, dat o.a. de overblijfselen toont , die gevonden werden op de site van Compierre. Bezoek op internet de site des Vaux d'Yonne..

Andere steden tonen u het echte Frankrijk, zoals Tannay, een sympathiek stadje op 20 km Nevers, prefectuur van de Nièvre op 55 km, waar u een historisch parcours kunt afleggen, dat op het voetpad is uitgestippeld. La Charité-sur-Loire , stad van het boek.

Champallement ligt slechts op een vijftig kilometer van Magny-Court, waar elk jaar de grote automobielprijs van Frankrijk gehouden wordt.

Liefhebbers van gastronomie zullen in een straal van 15 tot 20 km zeker een restaurant van hoge kwaliteit vinden.